Spalarea si curatarea covoarelor

1_Metodologie_curatare_covoare

Pentru spalarea si curatarea covoarelor este extrem de important alegerea unor solutii profesionale de curatare si spalare a covoarelor, oferind pe termen lung, beneficii mari din punct de vedere estetic cat si igienic.

Curatarea in profunzime a murdariei depuse in tesatura covoarelor, mochetelor, carpetelor se poate face prin doua metode: metoda de curatat prin injectie-extractie (umeda) sau metoda spalare mocheta cu spuma uscata (activa).

Metoda de curatat prin injectie – extractie

Metoda de curatare prin injectie- extractie, s-a dovedit a fi una din cele mai eficiente metode de curatare in profunzime a covoarelor si tapiteriilor, fiind cea mai des folosita de catre firmele specializate in curatenie. Utilizarea acestei metode, presupune pulverizarea apei amestecate cu o solutie speciala pentru curatat peste tesatura respectiva, iar ulterior, extragerea acesteia. Datorita presiunii cu care se pulverizeaza solutia de curatat, murdaria depusa in structura interna a tesaturii este inlaturata, improspatand si curatand in profunzime covorul.
Eficienta acestui aspirator este mare, solutia activa patrunzand pana la baza covorului, asigurand astfel o curatare profunda a tesaturii. Printre avantajele acestei metode, se numara: aproximativ 80% – 90% din solutia speciala este extrasa, ceea ce conduce la un nivel scazut de umiditate si la uscarea rapida a covorului; detergentul folosit confera o protectie indelungata, fiind recomandat de specialistii in domeniu pentru curatarea si intretinerea covoarelor; nu exista niciun fel de risc de toxicitate sau alergie;  intarirea fibrelor textile si mentinerea elasticitatii acestora; reimprospatarea si revigorarea culorilor; spalarea textilelor se face la un interval mai mare.

Pentru covoarele, suprafetele textile, cu zone care prezinta pete cu o rezistenta marita la spalare sau cu murdarie accentuata se va folosi un aparat numit monodisc. Etapele de curatare a covoarelor se va efectua in urmatoarea ordine: pulverizarea spumei uscate sau a apei cu un sampon special pe intreaga suprafata a covorului, prelucrarea cu monodiscul, ultima operatiune constand in aspirarea covorului.

Metoda de curatat cu spuma uscata

Metoda de curatare cu spuma activa este foarte folositoare pentru tesaturile din fibre naturale sau pentru textilele a caror compozitie nu permit spalarea umeda, lucru specificat in instructiunile de intretinere date de producator.

Operatiunea presupune aplicarea spumei uscate cu ajutorul aparatului monodisc , care, printre altele, prezinta si avantajul de a nu umezi in profunzime tesatura, si, spalarea tesaturii respective cu peria rotativa electrica. Aceasta metoda, prezinte numeroase beneficii:
uscarea mult mai rapida a covorului; inlaturarea in profunzime a murdariei; eliminarea mirosurilor neplacute; inviorarea si redarea culorilor initiale; tratarea, protejarea si intarirea fibrelor textile; folosirea unor solutii ecologice, profesionale, netoxice pentru organism sau pentru mediul inconjurator.