Intretinerea covoarelor

1_intretinerea_covoarelor

 

 

 

 

 

 

 

Fie ca veti alege o curatatorie si spalatorie de covoare, pentru curatarea si spalarea acestora cu produse si aparatura profesionala, servicii prestate de personal calificat, fie ca veti alege sa le spalati dumneavoastra, aceste textile pretentioase necesita o ingrijire si  curatare periodica.

Pastrarea unui aspect curat si ingrijit a covorului sau mochetei poate deveni o adevarata provocare in unele situatii, mai ales daca aveti animale de companie si/sau daca acestea sunt supuse unui trafic pietonal ridicat.

In continuare, vom prezenta o serie de recomandari care va pot ajuta sa va pastrati covoarele in cele mai bune conditii:
Unul din cele mai simple si la indemana moduri de a va mentine covoarele, mochetele sau carpetele curate, este de a evita sa aduceti murdaria din exterior pe suprafetele acestora. O metoda eficienta consta in folosirea unui covoras la intrarea in cladire, care va prelua o mare parte din murdarie
(pietricele, ulei, nisip) si care va avea si rolul de a absorbi umezeala. Aceste covorase vor presupune o ingrijire atenta si curatare regulata, pentru a-si pastra functionalitatea pe termen lung.

Aspirarea cu regularitate va reduce semnificativ patrunderea in profunzime a prafului in tesatura covorului, prelungiind astfel durata de viata a acestuia. Aspirarea se va face de cel putin doua ori pe saptamana in zonele cu trafic redus, si zilnic in zonele cu un trafic ridicat. De asemenea, trebuie retinut ca aspirarea se va face pe ambele fete ale covorului, fara graba, pentru a putea indeparta si elimina cat mai eficient murdaria. In timpul aspirarii, se va modifica sensul de curatare, pentru a nu toci firele covorului, mochetei sau a carpetei. Pentru combaterea mirosurilor neplacute, se va presara bicarbonat de sodiu pe intreaga suprafata a tesaturii si se va lasa sa actioneze pentru aproximativ jumatate de ora, ulterior urmand aspirarea.

Daca aveti animale de companie, perierea si spalarea acestora in mod corespunzator, va proteja covorul dumneavoastra de firele de par si de murdaria adusa din exterior.

Asupra petelor recente trebuie actionat imediat. Curatarea consta in indepartarea murdariei respective cu ajutorul unei carpe uscate, albe sau cu servetele de hartie, tamponand cu grija zona patata, iar apoi clatirea cu apa curata, folosind o carpa sau un burete. Suprafata se va  aspira doar cand aceasta este complet uscata. Nu frecati tesatura pentru a nu extinde mai mult pata si deteriora fibrele covorului. Tamponarea usoara se va efectua dinspre margine catre interiorul petei din acelasi motiv expus mai devreme.
Petele de ulei sau de grasime se vor inlatura cu detergenti speciali pentru covoare. Dupa folosirea detergentului, zona va fi clatita cu apa curata, iar apa se va extrage cu ajutorul aspiratorului. Se recomanda folosirea unor manusi din latex pentru a va proteja mainile.

Spalarea si curatarea profesionala a covoarelor, mochetelor, carpetelor ar trebui efectuata de cel putin doua ori pe an, pentru eliminarea eficienta a murdariei si petelor, revigorarea culorilor, inlaturarea mirosurilor neplacute,
si pentru a le proteja si mentine aspecul nou si ingrijit pentru cat mai multa vreme.
Pentru spalarea si curatarea covoarelor, mochetelor sau carpetelor in institutii specializate, in functie de tipul covorului, se va alege varianta adecvata situatiei: metoda cu spuma uscata, metoda injectie-extractie (umeda) sau manual cu apa si sampon special. Uscarea se va face la temperatura si umiditate controlata, in spatii special amenajate.

Exista numeroase modalitati de curatare pentru covoarele sau mochetele dumneavoastra. Este deosebit de important ca metoda aleasa sa fie una care sa se potriveasca covorului pe care doriti sa il curatati. Indicat ar fi sa apelati la serviciile de curatatorie si spalatorie covoare, in cazul in care nu cunoasteti procedeele si produsele de curatare potrivite pentru covoarele pe care le detineti.